IPTV'nin altyapı ihalesi tamamlandı

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 30 Nisan 2008 09:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Türkiye'ye iletişimde çağ atlatacak olan internet üzerinden televizyon yayını (IPTV) için gerekli altyapının kurulumu için Türk Telekom'un (TT) açtığı ihaleyi ABD'li SeaChange ile Türk ortağı Birtel'in oluşturduğu konsorsiyumun kazandığı öğrenildi. İhaleyi kazanan SeaChange firmasının Dubai merkezli ve uydudan yayın yapan Middle East Broadcasting Center (MBC) televizyonunun internet protokol altyapısını da kurduğu belirtildi. SeaChange'in Türk iş ortağı Birtel ise Türk Telekom'un yüzde 55'lik hissesini elinde tutan ve Oger Telecom'un danışmanlık hizmeti aldığı şirketler arasında yer alıyor. TT'nin ihale sonucunu bu hafta içinde resmen açıklaması bekleniyor.

1 milyon izleyici hedefi

TT'nin yaptığı ihaleye Çinli ZTE ve Huawei, Siemens, Ericcsson, Cisco, Alcatel ve Netaş da teklif sunmuş ancak oluşturulan short-list (kısa liste) ile bu şirketlerin bazıları elenmişti. SeaChange'in başını çektiği konsorsiyumun ilk teklifinin ise ortalama 34 milyon dolar olduğu ancak bu rakamda daha sonra revizyona gidilmiş olabileceği kaydedildi. İhaleyi kazanan konsorsiyum, IPTV yayın merkezini kurma ve mevcut altyapı ile entegre etme işini üstlenecek. TT ilk etapta 1 milyon izleyici hedeflerken, bu hedefle dünya çapında bugüne kadar hayata geçirilecek en büyük IPTV projesine de imza atacak.

Kablo TV'ye rakip olacak

TT'nin IPTV işi için öncelikle tüketicilere yönelik bir araştırma yaptığı ve İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa, Eskişehir, Tekirdağ, Adana, Antalya ile Denizli'de bir anket çalışması gerçekleştirdiği kaydedildi. Bu çalışma çerçevesinde 1500 kişiyi dinleyen TT'nin, fiyat beklentisine yönelik de çalışma yaptığı ifade edildi. Verilecek IPTV hizmetlerinin standart ve ekonomik gibi oluşturulacak fiyat paketleri halinde sunulması hedefleniyor. IPTV, kablo TV ve diğer alternatif yayın seçeneklerine rakip olacak. TT'nin yanı sıra şu anda özel sektörde de bazı şirketler IPTV için hazırlık yapıyor. IPTV hizmeti öncelikle yayına yönelik servisler ile hayata geçecek ve daha sonradan interaktif servisler de bu sisteme entegre edilecek. Fransa başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesi ile ABD ve Japonya'da da kullanılan IPTV teknolojisi ile birlikte internet, telefon ve televizyon yayıncılığının artık tek pakette toplanması öngörülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber